Cercetătorii din Marea Britanie au scanat creierele a 19 consumatori de marijuana şi a 19 persoane de vârste similare care nu foloseau aceste drog cu ajutorul unui aparat de tip PET (tomografie cu emisie de pozitroni), ce permite măsurarea modului în care sunt distribuite substanţele chimice în creier.
Studiul a arătat că persoanele care consumă canabis de mult timp tind să producă mai puţină dopamină, o substanţă din creier care dă senzaţia de plăcere şi care joacă un rol important în motivaţie şi în comportamentul stimulat de recompense.
Participanţii la studiu care fumau marijuana în mod regulat şi cei care începuseră să folosească acest drog la o vârstă fragedă prezentau un nivel mai scăzut al dopaminei în striatum, o parte a creierului, rezultat ce ar putea explica de ce consumatorii de canabis par să nu fie motivaţi.
Totuşi, „existenţa acestui sindrom este controversată”, subliniază Michael Bloomfield, autorul acestui studiu şi totodată cercetător în cadrul Institute of Clinical Sciences de la Imperial College London.
Persoanele participante la studiu foloseau foarte mult canabis, începuseră să folosească drogul la o vârstă cuprinsă între 12 şi 18 ani şi suferiseră cu toţii simptome ale psihozei în timp ce se aflau sub influenţa drogului. Printre aceste simptome se numără experimentarea unor senzaţii stranii sau a unor gânduri bizare în timp ce se aflau sub influenţa drogului, cum ar fi gândul că sunt ameninţaţi de o forţă necunoscută.
Pentru că producţia crescută de dopamină a fost asociată psihozelor, cercetătorii se aşteptau să descopere un nivel mai mare de dopamină la utilizatorii de canabis, însă rezultatele au arătat exact opusul.
Alte studii mai vechi ce au analizat efectele marijuanei asupra creierului au arătat că folosirea cronică a canabisului poate provoca inflamarea creierului, ceea ce poate afecta coordonarea şi învăţarea. De asemenea, studiile au arătat că utilizatorii de canabis prezintă un risc sporit de a suferi de schizofrenie.
Noua cercetare sugerează că este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege potenţialele legături între consumul cronic de marijuana şi afecţiunile mentale.
„S-a presupus că marijuana creşte riscul de schizofrenie prin inducerea unor efecte similare asupra sistemului dopaminei ca cele induse de schizofrenie, dar până acum acest lucru nu a fost studiat la consumatorii de canabis activi”, spune Bloomfield. Rezultatele acestui studiu confirmă alte cercetări mai vechi ce arătau că persoanele care consumă droguri prezintă sisteme ale dopaminei modificate.
Rezultatele ar putea explica anumite comportamente observate des la utilizatorii de marijuana, nu doar la cei ce suferă de simptome ale psihozei, însă cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege această legătură.
De asemenea, experţii afirmă că schimbările observate în creier sunt, cel mai probabil, reversibile, deoarece alte studii nu au identificat diferenţe în producţia de dopamină între foştii consumatori de marijuana şi persoanele care nu au consumat niciodată regulat marijuana.
Studiul a fost publicat în ediţia din 29 iunie a jurnalului ştiinţific Biological Psychiatry.
Sursa: LiveScience